Скандинавська дієта, ще відома, як нордична, поки не отримала широкого поширення на теренах колишнього СНД. Хоча з кожним роком стає все популярнішою. Як і середземноморська дієта – це скоріше скандинавська система харчування, тому що її суть не в тому, щоб скинути вагу, а в тому, щоб харчуватися здоровою і різноманітною їжею. Проте дослідження показують, що дієта вікінгів позитивно впливає на зниження ваги, вирівнює холестериновий профіль, сприяє зниженню проявів артеріальної гіпертензії, а також маркерів хронічного запалення.
Нордична дієта була розроблена в Данії в 2004 році з метою знизити темпи зростання кількості людей з надмірною масою тіла серед жителів Північної Європи, а також знизити наслідки неекологічних методів ведення сільського господарства.
У порівнянні з типово західною, американської дієтою скандинавська система харчування містить менше цукру і жирів, але при цьому вдвічі більше клітковини і поліненасичених жирних кислот.
Вона спирається на традиції харчування країн Скандинавського півострова, Ісландії та Данії, які складалися століттями на основі сезонних і місцевих продуктів, розвиненого рибного промислу. У той же час вона, враховує сучасну ситуацію з поширенням овочів і фруктів, тому не зациклюється на коренеплодах і диких ягодах, а допускає і авокадо, і грейпфрути, які не ростуть в нордичному кліматі.
Меню середземноморської дієти побудовано на оливковій олії, скандинавська дієта включає масло каноли. Це продукт зі зниженою кислотністю з особливого сорту ріпаку, при цьому це масло все так само багате корисними мононенасичені жири, альфа-ліноленовою кислотою, омега-3, які необхідні для превенції серцево-судинних захворювань, таких як інсульти, інфаркти і коронарні хвороби серця.
Обидві дієти орієнтовані на менше споживання м’яса і більше споживання риби і морепродуктів. Але морепродукти, місцеві для Середземноморського і Скандинавського регіону, відрізняються. Нордична дієта в основному включає скумбрію, оселедець, дикий лосось мінімум 2-3 порції в тиждень.
У дослідженнях дана система показала ефективність для короткострокового зниження ваги навіть без зміни калорійності: піддослідні втрачали до 4%, що значно більше втрати ваги в контрольній групі. Це пов’язано в першу чергу з тим, що оброблені продукти замінюються цільним харчуванням, а раціон збагачується клітковиною. Разом з цим, через 1-2 роки вага поверталася. І це ще раз говорить про те, що для утримання бажаної ваги важливо не тільки підбирати систему харчування під себе, а й своєчасно її коригувати.
Проте, скандинавська дієта ефективна в якості харчування при різних захворюваннях.
Цей підхід допомагає полегшити деякі проблеми, пов’язані з діабетом 2 типу, такі як хронічне запалення і ожиріння. Але, як показують дослідження, для зниження рівня цукру в крові нордична дієта малоефективна.
Даний тип харчування демонструє зв’язок зі зниженням С-реактивного білка, який є маркером хронічного запалення. Хоча, звичайно, для досягнення стійкого результату одного харчування недостатньо, необхідно змінювати спосіб життя, додаючи в нього повноцінний сон і фізичну активність.
При гіпертонії скандинавська дієта також не буде зайвою. Вона показала значуще зниження тиску в дослідженнях довжиною в 6 місяців і 12 тижнів.
Не менш 25% калорій в нордичної дієті приходиться на цільнозернові продукти з таких злаків, як як жито, ячмінь і овес. Рекомендовані дикі ягоди, яблука, горіхи, коренеплоди, горох і квасоля для заповнення норми як по клітковині, так і по білках. Повторюся, що дієта вікінгів не містила багатьох фруктів і овочів, які вирощуються в північних країнах сьогодні, проте будь-які фрукти і овочі, вирощені органічним способом, вітаються в цій системі харчування.
У скандинавській системі харчування допустимі в помірній кількості: дичина, яйця від птиці на вільному вигулі, ферментовані молочні продукти. А ось червоне м’ясо і тваринні жири зводяться до мінімуму.
Для приготування в правилах скандинавської дієти рецепти обирайте максимально прості. Наприклад, запечений лосось, дичина з травами, хумус, салат з темною зеленню, приправлений рапсовим маслом, омлет з яєць кур на дикому вигулі.
Плюси даного типу харчування очевидні: багатий вітамінами і мікроелементами, збалансований раціон, який відповідає сучасним принципам здорового харчування. Мінуси теж є. Оскільки скандинавська система харчування має на увазі ретельний підхід до якості їжі і наполягає на вживанні «диких» продуктів, вона є досить дорогою. Інший мінус полягає в тому, що самостійне приготування їжі – клопіткий процес.
Підводячи підсумок скажу, що нордична дієта – це непогана альтернатива середземноморській дієті. Втім я все ж залишаюся вірною останній, можливо тому що так люблю сонце і тепло.
Залишились питання?
Хочете дізнатися більше про будь-яку з програм навчання або зміни свого тіла і підходи до харчування - залиште свою електронну пошту. Я надішлю вам посилання на свої книги і відповім на ваші питання.