Закріп – це зниження частоти або утруднення дефекації, включає відчуття неповного випорожнення, непрохідності, надмірне напруження, грудкуватий або занадто щільний стул. Це вкрай поширений функціональний розлад шлунково-кишкового тракту. В середньому він зустрічається у кожного 5-го жителя Землі. Але в деяких групах його поширеність вища. Так, наприклад, люди похилого віку значно частіше молодих страждають на запори, а серед літніх жінок частота цієї проблеми в 2-3 рази вище, ніж у чоловіків того ж віку.
Причиною закріпу можуть бути нездорове харчування, недостатня фізична активність, деякі медикаменти і процедури, вроджені особливості організму, наприклад, долихосигма, придбані дисфункції і захворювання, наприклад, синдром подразненого кишківника. Незалежно від причин, правильне харчування при запорах допоможе якщо не вирішити проблему повністю, то як мінімум поліпшити стан і посилити ефективність консервативного лікування за допомогою препаратів.
Яблука та груші. Містять багато нерозчинної і розчинної клітковини, зокрема пектин, який добре втягує воду в товстий кишківник, сприяючи розм’якшенню калових мас. Яблука та груші можна вживати в різному вигляді, але оптимальне харчування при запорах має включати сирі фрукти з шкіркою.
Кисломолочні продукти. Особливо кефір, йогурт, мацоні і інші ферментовані напої, що містять корисні пробіотики. Завдяки лактобактеріям склад власного мікробіома людини оптимізується, знижується число патогенних мікроорганізмів, а харчові маси швидше проходять ШКТ. Як показують дослідження, включення двох порцій кефіру до денного раціону не тільки допомагає впоратися з запором, а й сприяє зникненню інших неприємних симптомів з боку шлунково-кишкового тракту, таких як здуття, нудота.
Чорнослив. Багатий клітковиною і сорбітом, незасвоюваним цукровим спиртом, який має властивість адсорбувати воду, саме він відповідальний за легкий послаблюючий ефект разом з нерозчинною частиною клітковини. Розчинна ж клітковина чорносливу ферментується в товстому кишківнику з утворенням коротколанцюгових жирних кислот, які також збільшують об’єм калових мас.
Бобові. Чемпіони за вмістом клітковини, всього 100 грам сочевиці або гороху покриють 26% добової потреби в клітковині, яка є найважливішою складовою раціону харчування при запорах. Крім того, речовини, що містяться в бобових, такі як фолієва кислота, калій, цинки благотворно впливають на загальний стан шлунково-кишкового тракту.
Рослинні масла. Наприклад, лляне або оливове масло при запорах допоможе пом’якшити проходження хімусу і калових мас шлунково-кишковим трактом. Крім того, олеїнова жирна кислота сприяяє посиленню скорочень кишківника, стул стає більш м’яким і виводиться швидше. Для ефективного харчування при закріпах може бути недостатньо додати рослинне масло в салат і інші блюда, в складних випадках вживають 1 столову ложку натщесерце та ввечері. Важливо робити це під контролем дієтолога або лікаря, тому що при вживанні жирів активізується робота жовчного міхура.
Спеції. Багато з вас помічали, що після вживання пряної індійської їжі може «проносити». Все завдяки спеціям, які безперечно варто включити в раціон харчування при закріпах. Наприклад, куркума з теплою водою натщесерце. Корисними будуть також кмин, імбир, кориця.
Як я вже говорила, жінки знаходяться в групі ризику щодо виникнення закріпів. Особливо вразливими ми стаємо в передменструальний і клімактеричний період, під час вагітності і в процесі відновлення після пологів, тому що гормони істотно впливають на роботу нашого кишківника. Таким чином, для жінок вкрай важливо дотримуватися всіх рекомендацій, які я давала вище і грамотно вибудовувати харчування при запорах, включаючи більше клітковини, води, пробіотиків.
Знання про особливості жіночого організму використовують при виробництві кисломолочної продукції, збагачуючи, наприклад, йогурти, вітамінами, клітковиною, корисними бактеріями, а також додаючи продукти, які благотворно впливають на кишківник, наприклад, насіння чіа.
У літньому віці слід збільшувати частку необробленої іжі в раціоні. Харчування при запорах у літніх повинно включати цільнозернові каші і хліб, більше кисломолочних продуктів, горіхів і поліненасичених жирів. Важливо не допускати гіподинамії, активні вправи будуть зміцнювати весь організм і покращувати стан шлунково-кишкового тракту. Головне не забувати, що в літньому віці вода втрачається ще швидше, тому важливо стежити за водно-сольовим балансом і режимом споживання рідини.
Залишились питання?
Хочете дізнатися більше про будь-яку з програм навчання або зміни свого тіла і підходи до харчування - залиште свою електронну пошту. Я надішлю вам посилання на свої книги і відповім на ваші питання.