Глютен – це група білків рослинного походження, що складаються з гліадину та глютенину, які містяться, найчастіше, у пшениці, ячмені, їх гібридах, а також у деяких інших злакових культурах. Саме ці білки відповідають за гладку текстуру тіста та його в’язкість. Але користі в ньому менше, ніж шкоди, тому була розроблена дієта без вживання глютену, яка призначена не для зниження ваги, а для лікування та профілактики серйозних порушень.
Довічна безглютенова дієта добре відома як стандарт лікування пацієнтів із захворюваннями, пов’язаними з глютеном, такими як целіакія та глютенова атаксія, при яких імуноопосередковані запальні реакції на білки глютена спрямовані в першу чергу на слизову оболонку тонкої кишки та волокна Пуркіньє у мозочку. Імунна система таких людей при контакті з клейковиною починає атакувати свої клітини, викликаючи проблеми із шлунково-кишковим трактом, м’язовим контролем, мозковими функціями.
Але в останні десятиріччя лікарі стали відзначати, що непереносимість глютену стає все більш поширеним набутим захворюванням. Це не в останню чергу пов’язано з екологією, якістю сільськогосподарських земель, використанням добрив та генетичних модифікацій зернових культур. Серйозність цих фактів підтверджується і тим, що навіть такі авторитетні установи, як Mayo clinic, рекомендують відмовитися від вживання продуктів, що містять глютен.
Безглютенова дієта – це обов’язкова частина терапії таких захворювань, як глютенова ентеропатія та глютенова атаксія.
Глютенова ентеропатія або целіакія може вперше проявитися як у дитинстві, так і в шкільному, і навіть у дорослому віці. З цим захворюванням пов’язані остеопороз, часті переломи, затримка росту, анемія, головний біль, брак енергії, здуття, діареї, блювання.
Глютенова атаксія пов’язана з пошкодженням мозочка, проявляється тремором кінцівок, порушенням очних рухів, проблемами з рівновагою, зміною ходи та контролю рухів. Найчастіше атаксії обумовлені пухлинами, гематомами, отруєннями ртуттю, розчинником та іншими високотоксичними речовинами, алкоголізмом, але частина є ідеопатичними, тобто такими, які не мають явних причин. За останніми дослідженнями 30-35% ідеопатичних атаксій є глютеновими.
Крім аутоімунних захворювань безглютенова дієта рекомендована при:
І навіть якщо у вас немає виражених аутоімунних захворювань або алергій, може мати місце безсимптомна або малосимптомна форма целіакії, або стан, відомий як «чутливість до глютену, не асоційована з целіакією», за оцінками експертів, на неї страждають до 13% популяції. Люди з такою чутливістю після споживання їжі, що містить глютен, стикаються зі шлунково-кишковими симптомами подібними до СПК, але при дотриманні безглютенової дієти відчувають явне поліпшення.
Проведіть тест-навантаження. Дотримуйтесь безглютенової дієти протягом двох тижнів. Потім поверніть у кожний прийом їжі продукти з глютеном. Якщо протягом доби ви зіткнетеся зі здуттям, шкірним свербінням, нудотою, астенією (втратою сил), набряклістю, проблемами з опорожненням – вам рекомендовано відмовитись від глютену
Крім очевидних плюсів, зазначу, що безглютенова дієта позитивно впливає на стан людей із психічними захворюваннями, хворих на ожиріння, ендометріоз, фіброміалгію, дерматити. Але навіть здоровій людини такий режим харчування допоможе почуватися бадьоріше.
Мінуси безглютенової дієти полягають у ризиках, з якими пов’язана відмова від злакових продуктів:
Тому перед стартом безглютенової дієти рекомендовано скласти план харчування спільно з дієтологом.
Дозволені злаки, що не містять глютен. Перелік ви знайдете наприкінці статті. Але будьте обережні з вівсом, іноді при обробці він контактує з іншими злаками, тому містить сліди цього білка.
Безглютенове харчування чудово поєднується із середземноморською дієтою, здоровою тарілкою та іншими сучасними системами харчування. А це означає, що можна вживати:
Будьте обережні з продуктами, що містять емульгатори, модифікований крохмаль, мальтодекстрин.
Вочевидь заборонені: пшениця, жито, ячмінь, тритикале (гібрид пшениці). Заборонені і вироби з цих злаків: булгур, пиво, макарони, кус-кус, манка.
У продукти промислового виготовлення часто додають борошно для консистенції, тому перевіряйте на маркування без глютену на наступних продуктах:
Вівсяна, мигдальна, рисова, гречана, кокосова, амарантова, кукурудзяна, нутова, соєва, тапіокова, квасоляна, з кіноа, проса.
Рис – крохмалистий злак, який містить глютен.
Вживати хліб із безглютенового борошна, хлібобулочні вироби з додатковим очищенням, картопляні коржики.
Овес, гречка, рис, амарант, кукурудза, просо, сорго, кіноа, аррорут, тефф.
Залишились питання?
Хочете дізнатися більше про будь-яку з програм навчання або зміни свого тіла і підходи до харчування - залиште свою електронну пошту. Я надішлю вам посилання на свої книги і відповім на ваші питання.